Trygstad Bakeri & Konditori

Vi har forsynt Rørosinger, hyttfolk og tilreisende med bakevarer siden 1906

Historie

Trygstad Bakeri – 100 år – 1906 til 2006

En familiebedrift med lange tradisjoner

om-trygstad-edvard-og-olineEn høstdag i 1899 kom en ung, men erfaren baker med mesterbrev til Bergstaden Røros. 22 år gamle Edvard Trygstad hadde fått jobb som bestyrer av Engzelius sitt bakeri i Finnveta. Nesten sju år senere, 18. januar 1906, startet han sin egen bedrift. Lite visste han hva fremtiden ville bringe, og at bedriften 100 år senere skulle bli en av bergstadens elsdste, var nok ikke i tankene til den driftige bakermesteren.

Edvard startet først med utsalg i underetasjen på Totalsalen (Rørosheimen), mens han bakte i Rammgården (Vertshuset). Senere hadde han bakeriet i Skanckegården. Foruten hans eget utsalg i Røros og til handelslag og private butikker i omegn. Edvard ble raskt kjent for å levere bakervarer av god kvalitet og fikk snart behov for bedre arbeidslokaler. I 1916 kjøpte han Sættemsgården, der bakeriet holder hus den dag i dag. Her bygde Edvard bakeri med butikk i hovedhuset ut mot gata og bakeri i annekset. Her satte han opp en gigantisk vedfyrt bakerovn, som skal ha vært den største mellom Elverum og Trondheim.om-trygstad-2

Kona Oline og bakermesterens åtte barn var naturligvis også å finne innengor husets fire vegger. Oline bak disken og ungene til foskjellig annet arbeid. Ikke alle barna fant seg til rette i bakeriet. De eldste reiste ut, mens Trygve Trygstad ble værende i bedriften. Han tok administrativt ansvar og hadde i tillegg agenturer for blant annet Gjærfabrikken. Han hadde ukentlig forsendelser til bakeriene og forretningene i regionen. I 1946 brant bakeribygningen og nabohuset Larsensalen. Den gamle bakerovnen ble brukt i den nye bygningen, men fyringsmetoden ble endret fra vedfyring til oljefyring. I 1953 gjorde elektrisiteten sitt inntog i bakeriet, og en stor ny ovn ble innviet. Denne er forresten i bruk den dag i dag.

På denne tiden hadde også Trygve tatt over driften, og videreutviklet Trygstad bakeri videre inn i den nye tiden. Trygve skulle styre bedriften i omlag 20 år før Torstein Trygstad tok over. Torstein hadde «vokst opp» i bakeriet, som læregutt og svenn. Som de andre i familien var han glødende opptatt av yrket, men også kulturinteressen har vært et fellestrekk gjennom generasjonene. Torstein og kona Ann Mari drev bakeriet helt frem til 1999, da Anita overtok ansvaret. Men «høvdingene» er fremdeles aktive i driften, om enn ikke i samme omfang som tidligere. Tempo og videreutvikling av bedriften er det i dag Anita Trygstad som står for, sammen med samboer Inge Mortensen.

Anita har foretatt investeringer i nytt utstyr, helt nye produksjonslokaler og kafé i 2001, samt en rekke andre grep som har gjort den tradisjonsrike bedriften enda mer populær. Det er sjeldent tomt i kafélokalene og enkelte dager går køen langt ut i gata. Like hektisk som ved disken er det i bakeriet. Her står en stor stab på for å levere gode og smakfulle varer fra et bredt sortiment hver eneste dag.